
K: Kaya Faktörü (“500” sert kaya için tipiktir).
B: Kayanın özellikleriyle ilgili bir sabit.
R: Yükten ilgili noktaya olan mesafe (genellikle metre cinsinden).
Q: Gecikme başına patlayıcı yük kütlesi (kilogram cinsinden).
Alfa Elektrometal ve Savunma Kataloğu
AutoStem İnşaat Temel Kazıları Bilgi Notu
AutoStem Kaya Kırıcı Kartuş Özellikleri
Mermer Ocaklarında Piroteknik Kırıcı Kullanımı
Sanat ve Üst Yapılarda Piroteknik Kırıcı Kullanımı
Emisyon patlayıcılar, ayrışma hızının süpersonik olması nedeniyle “Yüksek Patlayıcı” olarak sınıflandırılır.
Emisyon patlayıcılar, son derece hızlı bir ayrışma reaksiyonu olan patlama ile işaretlenir. Bu, son derece yüksek hızlarda kimyasal olarak parçalandıkları anlamına gelir.
Kaya kırmada kullanılan yüksek patlayıcılar için VoD saniyede 343 ila 7000 metre arasında değişir, bu da süpersoniktir.
Patlama, son derece yüksek bir hızla uzağa fırlatılan parçalarla yakındaki malzemeleri paramparça eder, toz haline getirir ve parçalar.
Emisyon patlayıcılar, son derece hızlı bir ayrışma reaksiyonu olan patlama ile işaretlenir. Bu, kimyasal olarak son derece yüksek hızlarda parçalandıkları anlamına gelir.
Patlama çok hızlı gerçekleştiğinden, çevredeki malzemeler parçalanır, toz haline gelir ve yüksek hızlarda fırlatılan parçalarla bölünür. Anlık enerji salınımı, basınçların doğal olarak dağılması için zaman tanımaz ve bu da lokal hasara neden olur.
Autostem Kartuşlar, ayrışma hızının ses altı olması nedeniyle “Düşük Patlayıcı” olarak sınıflandırılır.
Düşük patlayıcılar infilak etmez, bunun yerine hızlı bir ayrışma reaksiyonu olan deflagrasyon yoluyla yanar, ancak yine de bir patlamadan önemli ölçüde yavaştır.
Patlama hızı saniyede 343 metrenin altındadır, yani ses altıdır, ses hızının altındadır.
Genellikle son derece sınırlı parçalanma ve çok az ikincil uçan kaya (Flyrock) alev alma itme, itme ve savurma olur.
Bu termal süreç, ateşleme kaynağından dışarıya doğru yayılan ve yakıtı tüketen yanmayı içerir.
Deflagrasyonun daha yavaş basınç oluşturması, yapıların gelişen kuvvetlere yanıt vermek için daha fazla zamana sahip olduğu anlamına gelir. Maksimum basınç genellikle çevredeki ortamın yapısal bütünlüğü ile sınırlıdır ve yüksek bir patlayıcının etkilerine kıyasla yıkıcı arıza riskini azaltır.
Toz Faktörünün Tanımı: Toz faktörü, patlatma işlemlerinde kullanılan patlayıcının verimliliğini değerlendirmek için kullanılan bir ölçüdür. Birim hacimdeki kayayı (genellikle metreküp veya metre küp cinsinden) kırmak için gereken patlayıcı miktarı (kilogram veya pound cinsinden) olarak tanımlanır.
Ticari Patlayıcılarla Karşılaştırma: AutoStem kaya kırıcı kartuşlar kullanıldığında geleneksel emisyon patlayıcılara kıyasla toz faktörleri daha düşüktür. Bu, ticari patlayıcılara kıyasla daha düşük VOD’larla birleştiğinde, şok dalgalarının (ppv’ler) kontrolünde ve dağılması için gereken mesafelerde büyük faydalar sağlar. Aşağıdaki tabloda AutoStem kaya kırıcı kartuşlar kullanıldığında ortaya çıkan barut faktörleri ile farklı emisyon patlayıcı türleri kullanıldığında ortaya çıkan barut faktörleri karşılaştırılmaktadır.
ANFO’nun çok daha düşük bağıl yoğunluğa sahip toz faktörü AutoStem ile en iyi şekilde karşılaştırılabilir, ancak bu örnekte ANFO kullanılırken tavsiye edilen pentolit güçlendirici kullanımı hariç tutulmuştur. ANFO’nun suya ve ıslak deliklere karşı uçuculuğu da göz önünde bulundurulmalıdır, oysa AutoStem’de III. Nesil kartuşların tümü suya dayanıklıdır.
Kartuş formundaki paketlenmiş patlayıcılar, hem su kısıtlamasını hem de güçlendirici gereksinimini karşılar, ancak patlayıcının yüksek nispi yoğunluğu, AutoStem ile karşılaştırıldığında toz faktörü boşluğunu artırır.
Emülsiyonlar da su kısıtlamalarını giderir ancak emülsiyonla birlikte bir güçlendirici kullanılması önerilir. Emülsiyonların bağıl yoğunlukları müşterinin gereksinimlerine bağlı olarak 0,8 ila 1,25 g/cc arasında değişir, ancak Güney Afrika yeraltı madencilik endüstrilerinde 1,1 g/cc normdur. Pompalanabilir patlayıcılar, kartuşlar kullanıldığında kartuşlar ile patlatma deliğinin yan duvarları arasında boşluklar olduğunda deliğin tüm çapını doldurduğundan toz faktörlerinde hafif bir artış meydana gelir.
Tepe Parçacık Hızı (PPV) patlatma operasyonlarında, özellikle de yer titreşimlerinin yakındaki yapılar üzerindeki etkisini değerlendirirken kritik bir ölçümdür.
AutoStem kaya kırıcı kartuşlar, ticari patlayıcılara kıyasla aynı uzunluktaki patlatma deliği için gereken daha küçük kartuş ağırlığı nedeniyle daha düşük toz faktörleri ile istenen parçalanmayı sağlayabilir.
Standart AutoStem kartuşları, ticari patlayıcılarla patlatma kablosu kullanıldığında olduğu gibi, bağlı tüm kartuşların anında ateşlenmesini sağlayan bir ateşleyici içerir. Bu, gecikme başına daha yüksek patlayıcı ağırlığı ile sonuçlanır ve bu da PPV'leri artıracaktır.
Sıralı (det ready) AutoStem kartuşları, ticari patlayıcılarla fünye tertibatlarının veya elektronik fünyelerin kullanılmasına benzer şekilde tek delikli başlatmaya izin verir. Bu özellik yer titreşimlerinin etkili bir şekilde yönetilmesinde önemlidir ve hassas yapıların yakınında patlatma yaparken faydalı olabilir.
K: Kaya Faktörü (“500” sert kaya için tipiktir).
B: Kayanın özellikleriyle ilgili bir sabit.
R: Yükten ilgili noktaya olan mesafe (genellikle metre cinsinden).
Q: Gecikme başına patlayıcı yük kütlesi (kilogram cinsinden).
Aşağıdaki tablo, yukarıda açıklanan çeşitli seçeneklerin zemin titreşimleri örnekleme amacıyla seçilen 50 mm/s’yi aşmadan kullanılabileceği bir yapıdan minimum mesafeyi göstermektedir.
Bu formül genellikle bir patlamadan bir yapıya olan güvenli mesafeyi, bizim durumumuzda örnekleme amacıyla 50 mm/s olan bir hedef PPV’ye dayalı olarak tahmin etmek için kullanılır. Bu formülün kullanılması, seçilen PPV eşiğinin aşılmaması için gereken minimum mesafenin belirlenmesine ve böylece yakındaki yapıların hasar görmesinin önlenmesine yardımcı olur.